måndag 20 september 2010

Garth Knox till Stockholm

Ni som är intresserade av Garth Knox, alla bratschister borde vara det, kan anmäla er till workshopen "Extended techniques for strings", som hålls på SMI, Stockholms Musikpedagogiska Institut, den 30 september.
Workshopen kretsar kring "Viola Spaces", som tidigare omtalats här på SON Viola Globetrotters. De olika spelteknikerna avhandlas som en grupp-workshop, där grupper av aktiva anmälda deltagare medverkar tillsammans med Knox. Detta sker mellan klockan 9 och 12 på torsdagen. Efter lunch, kl 13, ger Garth Knox en konsert, varefter det sedan finns tid för eventuella individuella lektioner.
Kom alltså till aulan på SMI, Eriksbergsgatan 8B i Stockholm.
Anmälan görs till SMI:s expedition www.smpi.se info@smpi.se Telefon: 08-611 05 02. Pris från 200 kr.
Själv kan jag inte närvara, men jag garanterar att jag skulle varit där om jag hade varit ledig...

söndag 12 september 2010

Tabea Zimmermanns videomasterclass

Ett event, eller vad man ska kalla det, som var mindre lyckat på årets violakongress, var när Tabea Zimmermann undervisade via länk från Berlin. Man får se företeelsen som sådan som ett experiment, även om det inte är första gången något liknande sker. Att det inte slog väl ut är till största delen ett resultat av fallerande medieteknik. Under den senare delen av timmen tappades kontakten med Berlin åtskilliga gånger. Både publik och Zimmermann tappade geisten. Många med mig lämnade lokalen; det kunde däremot inte Tabea Z göra, av förklarlig anledning.

Matthew Lipman, viola och Tabea Zimmermann. Den senare på videolänk från Berlin.

Den undervisning vi ändå fick ta del av, blev grovhuggen och med överdriven gestik - säkert p g a ovanan vid mediet. När hela Atlanten och mer därtill ligger mellan lärare och elev, är det nog förståeligt att talet blir teatraliskt och övertydligt. Det blev som att nivån på undervisningen låg alldeles för lågt.
Behållningen av den här stunden var däremot att få höra den alldeles förträfflige violaeleven, artonårige Matthew Lipman från Music Institute of Chicago, spela Waltons konsert, första satsen, på ett särdeles tilltalande sätt. Jag blir inte förvånad om unge Lipman kommer att hamna som principal viola i någon av de största symfoniorkestrarna i Förenta Staterna inom en nära framtid.