måndag 18 oktober 2010

Instrumentutställningen

Min favoritluthier, eller en av dem, Tetsuo Matsuda från Barrington, Illinois. Jag provade en fantastisk viola av honom i Wien på 1990-talet. Det var en antikverad, mellanstor altfiol på 40,5 cm, men med en stränglängd på 38,0! Ändå kändes den lättspelad, kanske pga att avståndet mellan stall och nedersadel var relativt kort. Den här gången hade han inte med sig några kanoninstrument, tyckte jag. Han säljer väl av i samma takt som han bygger.

Ching Juhl, med ryggen emot, från Shanghai och New York. Numera violist i Jade String Trio parallellt med hennes arbete som videoproducent. Ching Juhl dokumenterade hela kongressen på video. Hon sågs ständigt med kamera och stativ intervjuande någon. Jag var själv med om två sådana intervjuer med henne.

Andrew Carruthers, fiolmakare från Santa Rosa i Kalifornien. Här med tre av sina utmärkta altfioler.

Ruth Brons från Things for Strings. Hennes företag tillverkar och säljer rosa, blå och grå elefanter i silikon. Dessa ska hjälpa unga stråkspelare att få en perfekt stråkhållning redan från start. Elefanterna är för cello medan fiol- och altfiolspelare använder grodor i olika färger. Ruth Brons är också suzukilärare på fiol. Hennes mor, Martha, är cellolärare och de båda har tillsammans utvecklat de här tekniska hjälpmedlen för nybörjare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar