fredag 28 januari 2011

Fortfarande full fart för Führlinger


I det här huset, i Wiens tredje distrikt, eller Bezirk som det heter på tyska, bor violaprofessorn Siegfried Führlinger med fru, Agnes, som också är violist. En stentavla på väggen förkunnar att här bodde en gång Ingeborg Bachmann, den österrikiska författarinnan och filosofen. Det är ett stort, nästan monumentalt hus med 140 lägenheter, om jag minns rätt. Det är också ett gammalt hus med anor. Redan van Beethoven lär ha besökt huset, då en av honom anlitad kopist bodde här.


Siegfried Führlinger har nyligen gått i pension, efter att ha haft en klass på Wiens musikhögskola i cirka 40 år. Han är dock på intet sätt sysslolös, då han fortfarande innehar en gästprofessur i Tokyo, och sålunda spenderar tre månader om året i Japan.
Japan är för övrigt högintressant för Führlinger, då han är praktiserande zen-buddhist. Detta genomsyrar hans liv i hög grad, och även hans undervisning. Fortfarande efter alla år är han högst vital och full av energi. Kanske på grund av dagliga timmar av meditation, och kanske tack vare "de fem tibetanerna" som sägs vara en källa till ungdom.


I sann zen-anda hän-ger sig den nu 72-årige Führlinger intensivt åt såväl matlagningens konst som akvarellmålning.


Under ett antal år under 60- 0ch 70-talen hade Führlinger anställning som Solobratscher i Wiener Symphoniker. Den tjänsten lämnade han sedan för att koncentrera sig på undervisning. I bortåt 30 år var han dessutom medlem i Wiener Streichsextett, vars högklassiga musicerande kan avnjutas på många inspelningar utgivna av EMI.


Alltid omtyckt av alla, såväl i undervisningsrummet som i det sociala livet. Här en telefonbild av Siegfried Führlinger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar