tisdag 27 oktober 2009

Tjeckiska


Tjeckiska är ett väst-slaviskt språk som talas av 10 miljoner i Tjeckien, där det är officiellt språk. Tjeckiskan är nära besläktad med de västslaviska språken slovakiska och polska. Tjeckiskan, liksom de andra västslaviska språken, men till skillnad från exempelvis ryskan, skrivs med det latinska alfabetet. För att förtydliga uttal används liksom i franskan (och svenskan) ett antal diakritiska tecken. Dessa är ´ för att förändra längden på vokaler, och ˇ för att förändra uttal. Tjeckiskan har också precis som svenskan en bokstav med ring över, nämligen ů, detta är nästan unikt för tjeckiskan och svenskan. Språket är även ett av EUs officiella språk sedan 2004 då Tjeckien blev medlem. Trots att landet är medlem av EU och ligger mitt i Europa är det ett land de flesta inte vet så mycket om, detta gäller i synnerhet det tjeckiska språket.[Text: http://www.tjeckiska.se/tjeckiska.php]

Uttal av tjeckiska ord
Z motsvarar tonande s - t.ex. zima [vinter]
Ž motsvarar tonande sj-ljud - t.ex. žába [groda]
Š motsvarar sj-ljud - t.ex. Švédsko [Sverige]
Č motsvarar t + tj-ljud - t.ex. Česko [Tjeckien]
C motsvarar t + s - t.ex. cibule [lök]
Ř motsvarar ungefär r + sj-ljud - t.ex. řeka [flod]
Ě motsvarar ungefär j + e - t.ex. běžet [springa]

Accenten [´] anger lång vokal och inte betoningen, som i tjeckiskan alltid ligger på den första stavelsen.

Det finns flera ord i tjeckiskan som består enbart av konsonanter: smrk [gran], prst [finger], krk [hals], srst [päls] osv. Lär dig av en tjeck att uttala dessa ord - det är inte så svårt som det ser ut. Följande mening som består av enbart konsonanter är dock svåruttalad även för en tjeck - om den skall sägas snabbt:
Strč prst skrz krk
[stick fingret genom halsen]

En annan tungvrickare är:
Vlk zmrzl, zhltl hrst zrn
[vargen frös ihjäl, han svalde handfull korn]
[photo: http://www.vk.se/senastenyttart.jsp?article=179492]

[Text: http://www.praginfo.com/ordlista/ordlista.htm]

3 kommentarer:

  1. De anser nog paradoxalt att våran "Åiåaäeö!" är en bisarr bokstavsfonetik.

    Värst är väl araberna vars skrivspråk domineras av konsonanter, noterbart är väl deras tonande klusil "g" är post-alveolart. Inte utan att man kan undra om det menas altviolart?

    SvaraRadera
  2. Du verkar kunna det där, Johan. Jag utnämner dig härmed till Commentator Secundum på den här bloggen. Primus dito är Kristina Hammarström.

    SvaraRadera
  3. Kristina Hammarström16 februari 2010 kl. 11:25

    Jag är oerhört smickrad och stolt över att numera kunna lägga Commentator Primus till mitt cv... och det i Johan Ahlins fina sällskap! Som språknörd håller jag mig dock till germanska och latinska språk då jag är rädd om min tunga. Vill inte vricka den i försök att behärska tjeckiska.

    SvaraRadera