söndag 2 augusti 2009

Ut i den kalla bushen


Inverdoorn Game Reserve är en safaripark i bergen vid Hex River och där gjorde vi ett besök idag [läs: igår].
Vi åkte i två och en halv timme mot nordost förbi Worcester(!). Tog av mot Ceres och körde förbi Aquila som är en annan, förmodligen större, park. Detta är ute i ödemarken, men man har byggt upp en oas med faciliteter för övernattning och mat och framför allt guidade turer i reservatet.
Kylan slog emot oss när vi steg ur bussen efter den långa resan. Det var överraskande kallt med tanke på vad vi är vana vid från Stellenbosch. Mössan borde nog ha åkt med, och långkalsongerna.
Safari, vilda djur. Ja, det handlar om vilda djur, men bara i den utsträckningen att de är inhägnade i iofs stora hägn och de matas därinne. Lejonen, tre stycken har ett eget hägn där de får mat bara var fjärde dag för att de skall stimuleras till jakt. Vi såg alla tre lejonen, men bara från cirka 250 meters håll. Säkerhetsavståndet är 50 meter och det var tydligt att vår guide hade stor respekt för djuren. ”These are no canned lions”, det betyder lejon som föds och göds i bur enbart för att släppas ut till en jägare som ger ett dödande skott och åker hem med en trofé.
Giraff, zebra, buffel, ”springbok”, vattenspringbok, badget-räv, klippörn, gnu och olika sorters antiloper fick vi se och listan är inte komplett med det.
Geparderna eller ”cheetahs” fanns i ett särskilt hägn där de föds upp och tränas för att senare släppas fria. Det finns bara ca 6000 geparder i världen idag. Det är världens snabbaste landdjur, men det är bara honorna som springer. Hanarna har en genetisk defekt som gör dem oförmögna att springa i jakt.
En viss besvikelse kände vi nog över att inte fått se någon noshörning trots att vi letade. Jag funderar också varför det inte finns några elefanter i det här reservatet medan det i närbelägna Aquila tycks alla ”big five” nämligen lejon, noshörning, buffel, leopard (en till) och elefant.
Och därmed avslutar jag min direktrapportering på plats. För kännedom: vattenvirveln snurrar medsols. God natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar