tisdag 29 maj 2012

Kommande stora kongress

Guess what, i morgon börjar den fyrtionde internationella violakongressen, i Rochester, NY. Eder @violabjorn råkar vara på plats! Viola Globetrotters vaknar till liv igen. Jag hade för avsikt att i ett antal inlägg presentera några av de aktiva artisterna på årets kongress, men jag är för sent ute. På listan över aktiva violister läser jag 72 namn. Av dem tänker jag bara presentera ett urval, men det bidde ett väldig litet sådant.
photo: rcm.ac.uk
Annette Isserlis undervisar i uppförandepraxis på Royal College och på Royal Northern College of Music. Spelar i Orchestra of the Age of Enlightenment och Gardiners English Baroque Soloists. Vi får höra henne redan dag 1 i ett barockprogram med Corette, Walther, J S Bach och Bertali. Därefter masterclass.
photo. nyphil.org
Rebecca Young, alternerande stämledare i New York Philharmonic, har den första dagen en genomgång av orkesterrepertoar. Det blir spännande! Jag förväntar mig en hel del ut av det. Kanske jag som orkesterräv har för stora förväntningar; vi får se. R Young kom till N Y Phil redan 1986. Hon har även lett stämman i Boston Phil.Erfaren kammarmusiker i olika konstellationer. Uruppförde Gubajdulinas Music tillsammans med Cynthia Phelps. De båda kommer att framföra det verket på kongressens dag 2.
photo: music.utexas.edu
Roger Myers spelar Michael McLeans Suite på den nästkommande recitalen. Myers kommer från Australien, men undervisar i Austin, Texas. Han har ett imponerande CV, som du kan läsa här.
photo: ufs.ac.za
Jeanne-Louise Moolman såg och hörde vi redan i Stellenbosch, på banketten där. I Rochester uruppför hon och Timothy Burns, piano, en violasonat av Matthijs van Dijk, född 1983. Moolman är verksam på University of the Free State i Sydafrika. Hon är dessutom erfaren kammarmusiker och solist.

photo: brightmusic.org
Mark Neumann, kanadensare, har ett lärouppdrag på University of Oklahoma. Han har en doktorsgrad från Juilliard, och har haft bl a Karen Tuttle, Robert Vernon, och Jaroslav Karlovsky. Den sistnamnde kommer jag ihåg från en Bartók-inspelning, där hans vansinnigt snabba vibrato var påfallande. Neumann är, vid sidan av sina musikaliska uppdrag, aktiv som läkare, om jag fattar rätt. På kongressen får vi höra honom och pianisten En-Chi Anna Ho i Marvin Lambs (f 1646) Fantasie.

photo: flasta.org
Laura Wilcox, viola och Jose Lopez, piano, kommer att framföra Judith Shatins (f 1949) Doxa for Viola and Piano. Kanadensisk/amerikanska Wilcox  har sin examen från Mc Gill-universitetet i Montreal. Hon har bl a uruppfört Barroso’s Concerto for Viola and Orchestra.Hennes lärare har bl a varit Emanul Vardi och Charles Castleman i NYC. Wilcox studerade nämligen också violin på hög nivå under skoltiden.

photo: myspace.com
Wolfram Christ är välkänd som mångårig solobratschist i Berliner Philharmoniker. Sedan 1999 har han i stället varit violaprofessor i Freiburg. På senare tid har han, med inte oäven framgång, slagit in på dirigentbanan. På kongressen ska han både dirigera och violera, s a s. Vi hör Brittens Lachrymae, med Christ som solist.

photo: instantencore.com
Nokuthula Ngwenyama spelar på onsdagskvällen Hugo Wolfs italienska serenad i Max Regers bearbetning. Jag vet att Wolfs serenad är ett stycke för liten orkester med flera, stora solon för viola. Men detta, då? Vad månde detta vara? Ngwenyama, av zambisk-japansk härkomst, rönte internationell uppmärksamhet när hon 1993 - som sjuttonåring - vann både Primrose-tävlingen och den s k Young Concert Artists International Auditions. 1997 fick hon dessutom Avery Fisher Career Grant. Ngwenyama är nu ordförande i Amerikanska violasällskapet, vald fram till 2014.

Detta var ett urval bara från dag ett på årets kongressprogram. Jag får återkomma,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar