fredag 31 juli 2009

Full schedule


Ikväll [läs: igår kväll] på galakonserten spelade Roger Chase med den utmärkta kongressorkestern under den finske dirigenten Sasha Mäkiläs ledning. Verket var en violakonsert som dammats av och nu spelades för första gången sedan 1917, den gången i Kapstaden. William Henry Bell hette komponisten som skrivit violakonserten med namnet Rosa Mystica. Bell var engelsman, men flyttade till Sydafrika 1912, vid 39 års ålder.
Innan dess fick vi höra Jerzy Kosmala som solist i Vaughan Williams' komposition Flos Campi (det betyder ängens blomma), ett stycke för viola, orkester och liten blandad kör från 1925. Kosmala spelade också Wranitzkys dubbelkonsert för två violor och orkester tillsammans med den sydafrikanske violisten Wouter Raubenheimer. Denne har anställning i Stavangers Symfoniorketer f ö. Raubenheimer övertygade med ett habilt spel och djup sonoritet medan Kosmala rimligen har sett sina bästa dagar på konsertestraden för bra många år sedan.
Csaba Erdélyi fick så framföra sin förbjudna restaurering och orkestrering av Bartóks Violakonsert op posth. Han var för kvällen i god spelform och lät sin extroverta personlighet stå tillbaka i ödmjuk respekt inför det som han menar är hur Bartók avsåg att verket skulle låta.
Nanako, Erika och Pernilla var saliga av lycka över sitt besök i Khayelitsha Township utanför Kapstaden. Bara de tre och en guide hade bl a besökt en kyrka, som också är dagis, två olika privata hem och en andedoktor. Township är detsamma som kåkstad och i just denna Township bor över 600.000 människor. Enligt vår chaufför är det inte rekommendabelt att som vit människa gå i en kåkstad med mindre än att man lämnar alla saker av värde hemma. Men våra kollegor hade alltså en utmärkt och hemmastadd guide med sig som garant för deras säkerhet. De besökte också Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela var fängslad, utanför Kapstaden.
Lennart, Gaga och undertecknad hade stora problem med att ragga en chaufför med minibuss i morse. Sent omsider kom vi i alla fall iväg till Cape Town, Kaapstad, för att strosa där i några timmar. Vi såg lite av shoppingkvarteren kring Lang Straat och gick sedan till den nybyggda stadsdelen Waterfront som ligger vid hamnen och vid havet, dvs Oceanen.
Det var sant, jag höll ju på att glömma att vi besökte Timothy Deightons masterclass också – i alla fall några av oss. Bilden i dagens inlägg är från det tillfället.

onsdag 29 juli 2009

Äta


Nanako, Lennart och Gaga intager lunchbuffé.

Bartók i genomlysning


Csaba Erdélyi gav en alldeles lysande föreläsning angående sin utgåva och inspelning av Bartóks märkliga men mästerliga violakonsert. Erdélyi behärskade uppenbarligen sitt ämne föredömligt och gav oss inblick i talrika intressanta detaljer kring verkets tillkomst såväl före som efter komponistens frånfälle, den 26 september 1946.
En spännande detalj är att Péter Bartók, sonen, gjort sin egen utgåva eller revision av verket. Genom släktskap äger densamme rättigheterna i större delen av världen fram till år 2016 och förbjuder alla andra försök till revision. Erdélyi har därför givit ut och spelat in sin utgåva i Nya Zeeland, där gamla rättighetslagar fortfarande gäller, d v s skyddat till 50 år efter uruppförandet. Det betyder att omvärlden kan köpa CDn såväl som notutgåvan direkt från Nya Zeeland, men samtidigt att Erdélyi är förbjuden att spela sin version för en betalande publik någon annan stans än just där, i Nya Zeeland. Den 37:e violakongressen är därför ett ypperligt tillfälle att få höra Erdélyis Bartók – publiken går ju in gratis på konserterna så länge de är i och för sig betalande kongressdeltagare.
Jutta Puchhammer-Sédillot hade sin masterclass på morgonen och jag var en av mycket få som hade förmånen att åhöra den. Puchhammer hade klara idéer om kroppsspråk och teknik. Jag tar med mig flera liknelser och lösningar som jag inte har stött på förut.

tisdag 28 juli 2009

Föreläsningar och kammarmusik


Dag två gav oss halvklart väder och en del regnstänk. Men det var ett milt regn och när kvällen kom var den varm och len till skillnad från tidigare kvällar. Det blir mörkt redan klockan sex.
Några av oss följde David Daltons dynamiska föreläsning om William Primrose. Det visades två primrose-filmer som i varje fall jag inte sett tidigare.
Efter lunch var vi några som tog oss en titt på Stellenbosch' botaniska trädgård med tusentals fascinerande plantor från Sydafrika, men också från Brasilien, Asien och vadduvill. Lustiga ekorrar och fåglar av flera slag som jag aldrig sett förut, lät sig beskådas i buskar och träd.
Klockan fyra hade Christine Rutledge sin föreläsning angående tidstroget spel. Nivån på denna var väldigt basic och vi borde inte ha varit där. Nästan allt som sades av Rutledge har jag kunnat i tjugofem år redan.
Bättre upp var kvällskonserten som innehöll Mozarts g-moll stråkkvintett och Schumanns pianokvartett framförda av tillfälliga festivalensembler. Konserten inleddes med komponerad traditionell musik från södra Afrika framförd på traditionella instrument tillsammans med modern oboe(!). Medverkade gjorde Kobus Malan och Anthony Caplan, båda bekanta för oss sedan igår.

Succé för SON:s elittrupper


Kollegorna Thomas, Erika, Nanako och Gaga gjorde ett bejublat framträdande i eftermiddags på Wijnhuis, vinhuset. De hade en mindre formell konsert där de bjöd på ”swedish folk music” i form av arrangerade låtar som Äppelbo Gånglåt, Jag vet en dejlig rosa, Koppången och... Money money, den senare i arr av Henrik Bergion. Publikuppslutningen var till en början svag, men alltfler entusiastiska violaälskare anslöt sig efterhand till sällskapet. Hela konserten fick bisseras på begäran av publiken och Csaba Erdélyi bjöd spontant upp sin fru till en lustiger dans till de första tonerna av en gånglåt. Jutta Puchhammer och Erdélyi ställde frågor till de medverkande som ”var det inte ni som spelade på kongressen i Linköping?” och ”får ni betalt av er arbetsgivare för att spela kammarmusik regelbundet?” och ”Jag har hört svensk folkmusik som är atonal men gammal. Varför spelar ni inte den?”
All heder åt våra driftiga kollegor, som dessutom spelade varsitt solonummer med den äran.

Det fortsätter


På eftermiddagen fick vi oss till livs en föreläsning av Kobus Malan och Anthony Caplan, båda från Sydafrika, som talade om traditionell sydafrikansk musik och instrument. Särskilt demonstrationen av de medhavda instrumenten var intressant.
Jag personligen valde sedan att stanna kvar för att lyssna på Jerzy Kosmalas masterclass. En tjej från Birmingham spelade Hindemith op 11 nr 5, andra satsen, och fick bra undervisning. Även åhörarna kunde glädjas åt en tämligen skarpsinnig analys och en förmåga från Kosmala att direkt hitta kärnan i varje problem.
På kvällen spelade den vitrysslandfödde sydafrikanen Valery Andreev och pianisten Malcolm Nay ett stycke av den ävenledes sydafrikanska komponisten Zaidel-Rudolph, Suite Afrique.
Efter det fick vi höra ett alldeles hänryckande framförande av Brahms två sånger med viola, Gestillte Sehnsucht och Geistliches Wiegenlied. Det var återigen Jutta Puchhammer-Sédillot, från Kanada men född i Wien, som överraskade med bländande violaspel. Och så den alldeles förträffliga mezzosopranen med det anmärkningsvärda namnet Violina Anguelov, Sydafrika. Icke att förglömma pianisten Elna van der Merwe.
Konserten avslutades med en komponerad mix av traditionell afrikansk musik med sång och instrument i en salig kombination med klarinettkvintett - Huyssen/Madosini: The Songs of Madosini.

Nu drar det igång



En finfin lunchkonsert bjöds idag efter en mer formell invigning. Karin Wolf och hennes pianist Nina Schumann bjöd på utmärkta framföranden av Mendelssohns Sonat och Brittens Lachrymae. Det var med fin stilkänsla och klang som de levererades.
Jutta Puchhammer-Sédillot tillsammans med samma pianist spelade York Bowens andra Sonat. Passionerad musik som gavs ett passionerat och schwungfullt framförande. Detta verk skrevs för Lionel Tertis och håller fortfarande förvånansvärt bra – åtminstone de två första satserna.
Puchhammer avslutade konserten med en solosvit av Peter Klatzow från Sydafrika.
Före konserten gavs en föreläsning om Paul Hindemith av en utsänd från Hindemith-institutet i Frankfurt. Det framträdandet lämnade mycket övrigt att önska och lämnar därför inga minnesspår efter sig.
På själva invigningen fick vi bl a höra åtta sydafrikanska pojkar i en violaensemble.

måndag 27 juli 2009

Var blir Gaga av?


Insvept i alla filtar och täcken jag kunde få tag i, och med luftkonditioneringen på värmningläge, 30 grader, kunde jag få en anständig nattsömn i den alltför korta sängen.
Kyla, fukt och ljud går rakt in i rummet, som om det varken fanns dörrar eller fönster.
Det fina i den kråksången är att man väcks på morgonen av den härliga doften av rostat bröd.
Internet är så långsamt att det är obrukbart. Att ladda upp bilder är inte att tänka på.
Men det finns varmvatten i duschen och frukosten är verkligen härlig!
Dags att gå tillsammans och skriva in sig. Men var blir Gaga av?

Framme

Det tog lång tid att ta sig hit.
940-950 km i timmen är ändå skaplig fart, men här snackar vi ju över 1000 mil att avverka.
Algeriets öknar tycktes oändliga även från 9500 meters höjd. Det kraftiga diset över öknen får en attraktivt röd-rosa-blå färg av den rödaktiga sanden.
I den bergsöken som följer ser vi ett myller av älvfåror, flodbäddar – snustorra vindlande mönster som bara måste vara resultatet av ett en gång i tiden strömmande vatten.
Resan ler mot mig, för jag får sitta vid fönstret och det är inte mulet idag.
Flygplansvingen på Boeing 777-200 tycks stor som en fotbollsplan och skymmer min sikt. Men jag vrider mitt huvud åt höger tills det tar stopp, och kan därför ge en reseskildring här ikväll.
Det kunde lika gärna vara planeten Mars där nere, med sin röda yta, men det är Niger med städerna Agadez och Niamey. Nån som har hört talas om dom?
Från och med Nigeria tappar jag tråden då diset och molnen tar överhanden. Kamerun, Kongo, Angola, Namibia och andra länder flyger vi över utan att det märks.
Nu är vi framme och det gick bra, fast Jannes väska är borta, och hotellet är fint, men kallt. Råkallt, för den här temperaturen på nio grader paras med fukt, dimma och dis. Luften har en stark ton av koleldning och jag associerar till min tid i Budapest på sent åttiotal.

söndag 26 juli 2009

Sorgkant

Tankarna går till Markku idag. Markku, som till följd av ett dödsfall i familjen tvingats avboka sin resa.
Vi beklagar din sorg, Markku, och vi saknar dig här nere.

fredag 24 juli 2009

Juliet White-Smith


[Photo: world wide web] Juliet White-Smith är violaprofessor vid University of Northern Colorado.
Hon tog sin Doctor of Musical Arts degree vid Eastman School of Music och har examina även från Houston och Louisiana State University.
White-Smith är tillträdande ordförande i American Viola Society. [Källa: internet]
På årets violakongress får vi möjlighet att höra Dr. White-Smith på fredag i ”Composers’ Forum”. Hon har också en masterclass som äger rum på torsdag mellan 9 och 11, men som endast är öppen för aktiva. Kanske något för Erika, Thomas, Gaga eller Nanako då?

torsdag 23 juli 2009

Christine Rutledge


[Photo: world wide web] Christine Rutledge, född 1961 i Detroit i Michigan i USA, bor i Iowa City, där hon är assisterande violaprofessor vid universitetet.
Rutledge är en mångfacetterad violast som känner sig lika hemma bland det senaste inom avant-garde som i standardrepertoaren och stiltrogna framföranden på barockviola.
Hon har beställt , uruppfört och spelat in ny musik av ex vis Baker, Munn, Dale Roberts, First och Gompper. Bland hennes inspelningar kan nämnas ”The Blissful Violist”, “String Trios of Paul Hindemith”, och ”David Diamond: Chamber Works for Strings and Piano”.
På eget förlag, Linnet Press Editions, har Rutledge givit ut transkriptioner ur barockrepertoaren. Serien omfattar numera även nyutgåvor av förlagsutgångna verk från den engelska romantiken, särskilt verk skrivna för Lionel Tertis. Hennes teknikskola ”The violist’s handbook” har sålt i hundratals ex världen över.
Christine Rutledge har examen från Curtis Institute of Music, där hon var elev till Karen Tuttle och Michael Tree. [Källa: internet]
På violakongressen kan vi träffa Christine Rutledge på tisdagen mellan 16.15 och 17.15, då hon föreläser och spelar under rubriken ”Bach and Beyond”. Hon ger också en masterclass samma dag 9-11 som emellertid bara är öppen för de medverkande.

Jutta Puchhammer-Sédillot


[Photo: world wide web] Jutta Puchhammer-Sédillot är född i Wien och diplomerad vid musikhögskolan där. Anställd i österrikiska radions orkester, ORF, mellan 1980 och –85. Mastersexamen från Eastman School of Music i Rochester i USA, där hon var elev och assistent till Heidi Castleman. Sedan 2001 är hon prefekt för stråkavdelningen vid University of Montréal i Canada.
Puchhammer-Sédillot är mycket aktiv som kammarmusiker och med att ge recitaler. Hon har gjort inspelningar på skivmärkena SNE, Analekta och UMMUS och hon har givit ut en solo-CD med tidigare okända tyska romantiska verk. [Källa: internet]
Under violakongressen kan vi höra henne vid måndagens lunchkonsert, 12.30-13.45 och vid kvällskonserten samma dag kl 20. Vidare ger hon masterclass på onsdagen kl 9-11.

onsdag 22 juli 2009

Timothy Deighton


[Photo: world wide web] Timothy Deighton, född i Nya Zeeland, studerade på Victoria University i Wellington, Hart School of Music i Hartford och University of Kansas. Nu assisterande professor vid Penn State University i Kansas.
Sedan länge är Deighton fascinerad av ny musik och har uruppfört ett femtiotal verk för viola. Hans första CD, Viola Aotearoa, med violamusik av Nyzeeländska komponister, utgavs 2002 på skivmärket Atoll.
Deighton har tidigare deltagit i fyra internationella violakongresser med soloaftnar, kammarmusik, violasolo med orkester, master class och paneldebatter.
På senare tid har Timothy Deighton konserterat en del med Orpheus Chamber Orchestra. Han framträder ofta tillsammans med sin fru, pianisten Ann Deighton.
På årets violakongress har vi möjlighet att höra Timothy Deighton på hans masterclass, tisdag 17.30-19, onsdag 17.15-18.45, torsdag 17.15-18.45 och vid ”composers’ forum” fredag kl 15-18. [Källa: internet]

Roger Chase


[Photo: world wide web] Roger Chase är född i London 1953 och studerade hos Bernard Shore på Royal College of Music 1964-74. Chase är nuvarande ägare till Lionel Tertis Motagnana-viola från 1717, som är det instrument Tertis använde på höjden av sin karriär. Densamme köpte violan i Paris i kraschat skick. Instrumentet köptes av Bernard Shore när Tertis drog sig tillbaka från estraderna. Efter Shores död förvärvade sedan Roger Chase instrumentet.
Chase debuterade 1979 med English Chamber Orchestra. Han har varit stämledare i London Sinfonietta i 10 år, framträtt med Nash Ensemble under mer än 20 år och med den tidstrogna ensemblen Hausmusik of London i 12 år. Medlem i Eszterházy Baryton Trio med flera ensembler.
Roger Chase har gjort inspelningar för EMI, CRD, Hyperion, Cala, Virgin,och Floating Earth Records. Undervisat vid Royal College of Music, the Guildhall School, the Royal Northern College of Music i Manchester, the Académie Internationale des Music de Chambre i Holland, och Oberlin College. [Källa: Wikipedia]
På violakongressen kommer vi att få höra Roger Chase på galakonserten, torsdagen den 30 och vid en recital dagen därpå kl 12.15-13 under rubriken ”The Tertis Project”.

lördag 11 juli 2009

Stellenbosch


Latitud 33°56'11.17"Sydlig
Longitud 18°51'34.58"Östlig
=Stellenbosch

torsdag 9 juli 2009

Karta över Stellenbosch



Ladda ner och skriv ut eller klicka på bilden för att åtnjuta högsta upplösning.

onsdag 8 juli 2009

Jerzy Kosmala


[Photo: world wide web] Jerzy Kosmala är född i Polen och tidigare medlem av Krakow-kvartetten. Han tog dock sin master i USA vid Eastman School of Music och har också varit medlem av den berömda Eastman String Quartet.

Permanent jurymedlem i ett stort antal tävlingar. Arrangör och utgivare av många verk för viola. Har givit uruppföranden av en hel rad violakompositioner. På CD kan man höra honom bl a i kompositioner av Bloch, Vaughan-Williams, Chopin och Szymanowski.

På violakongressen kan vi höra Kosmala vid masterclass måndagen den 27 juli kl 17.15-18.45 och tisdagen den 28 kl 12.15-14.30. Vidare medverkar han vid galakonserten den 30:e då han spelar Wranitzkis dubbelkonsert tillsammans med W Raubenheimer.

Björn Carlén