tisdag 28 juli 2009

Det fortsätter


På eftermiddagen fick vi oss till livs en föreläsning av Kobus Malan och Anthony Caplan, båda från Sydafrika, som talade om traditionell sydafrikansk musik och instrument. Särskilt demonstrationen av de medhavda instrumenten var intressant.
Jag personligen valde sedan att stanna kvar för att lyssna på Jerzy Kosmalas masterclass. En tjej från Birmingham spelade Hindemith op 11 nr 5, andra satsen, och fick bra undervisning. Även åhörarna kunde glädjas åt en tämligen skarpsinnig analys och en förmåga från Kosmala att direkt hitta kärnan i varje problem.
På kvällen spelade den vitrysslandfödde sydafrikanen Valery Andreev och pianisten Malcolm Nay ett stycke av den ävenledes sydafrikanska komponisten Zaidel-Rudolph, Suite Afrique.
Efter det fick vi höra ett alldeles hänryckande framförande av Brahms två sånger med viola, Gestillte Sehnsucht och Geistliches Wiegenlied. Det var återigen Jutta Puchhammer-Sédillot, från Kanada men född i Wien, som överraskade med bländande violaspel. Och så den alldeles förträffliga mezzosopranen med det anmärkningsvärda namnet Violina Anguelov, Sydafrika. Icke att förglömma pianisten Elna van der Merwe.
Konserten avslutades med en komponerad mix av traditionell afrikansk musik med sång och instrument i en salig kombination med klarinettkvintett - Huyssen/Madosini: The Songs of Madosini.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar