torsdag 26 november 2009

Háček

För att hedra minnet av Bohuslav Martinůs bortgång för 50 år sedan, spelas i år särskilt mycket av hans musik runt om i världen. En hel del av detta sker under Martinůstiftelsens i Prag paraply, under samlingsnamnet ”Martinů Revisited”.
Fredrik Anderbergs violin och Martin Rosells trombon. Den sistnämnda glömdes kvar i Bratislava, men återfanns senare, till allas stora lättnad. Martin spelade dock en konsert i Prag på lånat instrument.


Vad svårt det är att skriva den där ringen över u. Jag får använda copy and paste varje gång. Om någon kär läsare vet hur man gör det på ett svenskt tangentbord så lämna en kommentar nedan. Ringen betyder för övrigt att u-ljudet skall uttalas långt och har ingenting med betoning att göra. Som regel betonas alltid första stavelsen i tjeckiskan.

Här är trombonen återfådd.


Vår SON-kollega Jaroslav Sonsky råkar vara medlem i styrelsen för Martinůsstiftelsen och beskriver vältaligt hur förre chefen för Tjeckiska filharmonin i Prag, komponisten Václav Riedlbauch, numera tjeckisk kulturminister, med emfas vill få oss att ta med Pianoconcertinon av Martinů på turnén. Det finns fem pianokonserter av Martinů plus Concertinon och ett Divertimento varav vilka Concertinon sällan spelas.
Václav Riedelbauch, komponist och Tjeckiens kulturminister. [photo: internet]

Det gäller förresten också för det där kroken över bokstäverna (ˇ) som heter háček eller caron och som ser ut som en uppochnervänd circumflex (^). Hur skriver jag en háček på ett svenskt tangmentbord? Vinnaren får ett hedersomnämnande här på bloggen.
Markku Sorri framför sonviolas i Rudolfinum i Prag. Podiet dukas om för Martinůs Concertino.


SON har redan i ett tidigt skede medverkat under beskydd av ”Martinu Revisited” och det var i februari, då vi spelade den sjätte symfonin, Fantaisies symphoniques i De Geer-hallen med vår chef Alan Buribayev. Det var en s k Europakponsert, direktsänd i radio i flera europeiska länder. Nu är det alltså dags för Martinů igen i form av Concertino för Piano och Orkester (Paris 1938) med Patrícia Bretas från Brasilien som solist. Vi spelar ikväll i Ostravas kulturhus och sedan fem gånger till. [21 nov]
Ryggen på den stilettbeklackade Patrícia Bretas i Martinůs Pianoconcertino.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar