måndag 28 juni 2010

Äras den som äras bör

Att den 38:e internationella violakongressen blev en sådan enorm succé, för det blev den, är i mångt och mycket en enda kvinnas förtjänst. Vi talar om en gigantisk organisatorisk triumf här, ett pärlband av världens ledande violister visar vad de har att erbjuda under fem intensivt koncentrerade dagar. Parallellt med detta pågår en mycket stor instrumentutställning under hela perioden. Kvinnan bakom allt är i detta fall Dr. Catharine Carroll. Dr. Carroll undervisar till vardags just vid denna skola som vi nu lärt känna med det långa namnet University of Cincinnati College Conservatory of Music, där hon tillsammans med sin mentor Masao Kawasaki har en violaklass med 40 studenter! Fyrtio.
Föga överraskande, om man betänker hennes uppenbart enorma arbetskapacitet, är hon samtidigt Chairman of the String Department vid samma skola.
[photo: catharinecarroll.com]

Mina källor ger vid handen ett väloljat samarbete mellan Dr. Carroll och Mr Kawasaki, där doktorn närmast har assistentens klassiska roll som koncentreras på spelteknik, medan Kawasaki sysslar med interpretation. Doktorstiteln tillkom efter en avhandling om vänsterhandens teknik.
Mina, som jag förutsätter, pålitliga källor avslöjar att Catharine Carroll i yngre år hårdsatsade inom idrotten. En skada satte stopp för fortsatt engagemang där och ledde plötsligt in på en helt annan bana: hon började lära altfiol vid sjutton års ålder, utan föregående violinkunnande! Se där en violahjältinna i vår tid; det är bara att buga i ödmjuk beundran.

fredag 25 juni 2010

Ingen duvunge

Donald McInnes har jag hört talas om sen jag var ung och det är rätt länge sedan. Köpte en LP - en stor svart med litet hål i mitten - på Domus i Malmö, där han spelar solostämman i Harold i Italien (på skivan; inte på Domus) och jag tror att Bernstein dirigerar. En gång var han på tv också och det var Harold igen. Började fundera om han bara kunde den låten.



Efter att ha bevistat hans masterclass förstår jag hans storhet bättre. Åldern ger förstås en pondus i sig, men det är inte bara det, utan ett gediget kunnande i botten i kombination med en scenisk säkerhet och en förmåga att gå rakt på pudelns kärna på ett väldigt rättframt sätt. Han ber inte om ursäkt för att han finns och jag kan förstå om många elever har antipati mot en som verkar kunna gå bryskt fram. Han verkar t ex väldigt road av att karikera beteendet hos mindre lyckade spelare eller elever.

Jessica Jasper och Donald McInnes, vla. Charles Tauber, pno.



En gång elev till Primrose, man kunde tydligt höra sarkasmerna som nedärvts, har McInnes haft en lysande musikerbana som solist med många av de stora orkestrarna och dirigenterna, främst i USA. Jag misstänker ändå att hans livsgärning gjort störst avtryck inom det pedagogiska gebietet, i alla fall att döma av de hyllningar han fick motta av gamla studenter genom åren vid slutet av hans framträdande på kongressen. Jag skulle gissa att ungefär halva auditoriet någon gång varit elev till denne Grand old man. För tillfället undervisar McInnes vid University of Southern California.

tisdag 22 juni 2010

Gil Shaham spänner stråken som en pilbåge

Överskriften är ingen överdrift. En lätt kanske. Vi har hört Shaham på två kongresskonserter nu och njutit av det habila och på samma gång levande spel som ofta kännetecknar de etablerade solisterna i toppskiktet. Stråken är verkligen spänd så att stången böjer sig åt "fel" håll. Eller är det en tidig barockstråke han har? Nä. Alla i rummet undrade nog varför karln satte sig på andrafiolens plats när det var tid för Brahms Sextett. Undrar hur hans kontrakt var skrivet, för nog lät Adele Anthony bra sedd för sig själv, men med Shaham på podiet så är det honom en publik vill höra på förstastämman.

fredag 18 juni 2010

Campus


Bruno Giuranna, särdeles hörvärd


Det är ett otroligt imponerande campus som vi tillbringar våra dagar på - vi altfiolnördar. Man har känslan av att här finns hur mycket pengar som helst. Corbett auditorium, Watson recital hall, Patricia Corbett theatre, Cohen family theatre och Werner recital hall - det finns alltså fem (5) scener till förfogande för den här kongressen, och det inom diametern av ett stenkast!

Dimitri Murath var ypperlig i Ligetis Sonata


Vad jag saknar är ett fik. Jag vill kunna dricka kaffe mellan händelserna. Inte ens en kaffeautomat finns det. Inte för att man hinner dricka nåt. Vi uppmanades från början av vår värdinna, Catharine Carroll, att ständigt ha våra vattenflaskor fulla. Vi fick ju jättefina aluminiumflaskor i var och ens kongresspåse och ve och fasa om någon skulle bli dehydrated. Men om man blir decaffeinated, då? Det är nog en medveten strategi av ledningen att lägga händelserna så tätt och till och med överlappande, att man inte hinner ta nån fika nån enda gång. Idag var det kollision mellan Giuranna och Kashkashian, GIURANNA och KASHKASHIAN! Man fick höra den ena eller den andra, inte båda. Jag sprang emellan och försökte kompromissa. Det är första gången sedan åttiotalet jag hör nåt från Giuranna live och det är en belevad, energisk, charmerande, spontan, kvick, och elegant äldre man som spelar viola som om han fortfarande var fyrtio. Och vilken altfiol sen. Det måste vara det bästa instrumentet på den här festivalen. Eller vad det heter. Efteråt sprang jag iväg för att jaga kvartetträvar. Det skulle bli en diskussion mellan kvartettviolister från Cleveland Quartet, Emerson String Quartet, Juilliard String Quartet och Guarneri Quartet. När jag väl hittade rummet, jag var sen förstås pga överlappningen, var det så knökfullt att jag inte ens kom innanför dörren. Rätt trist att missa en sådan once-in-a-lifetime-händelse när man faktiskt har rest hit.



Atar Arad, med sin Niccolò Amati och pianisten Eri Kang, var minnesvärd i sina egna verk och i Ravels Sonatin för piano och viola op posth. Kan det vara ett arr?

Och vill man ha något att äta så finns det inte heller på campus, utan man måste ta en lång promenad i värmen till nåt hak en kvart bort, men vem har tid att äta? Tur att det finns vatten; det går ju att dricka medan man lyssnar.
Mitt hotellrum kostar 349 dollar natten, det står det på dörren. Inte är det vad jag betalar, men ändå. På ett sånt hotell ingår inte frukost, utan man måste pröjsa 12 dollar plus skatt och dricks varje morgon om man vill äta, och det vill man. Ett glas vin i baren kostar 7 dollar, och så klagar vissa på hur dyrt det är med vin till maten i Sverige.


Kim Kashkashian, jag fick höra henne och pianisten Lera Auerbach i den senares arr av Sjostakovitjs 24 preludier. Lita på att de kommer ut på CD snart.

Nu är det nog klagat för ikväll fick vi se och höra en nytänd stjärna, och den gnistrade osedvanligt klart. David Aaron Carpenter spelade Elgars Cello(viola)konsert med kongressorkestern och jag har sällan eller aldrig hört ett mer övertygande altfiolspel. Som jag föreställer mig Paganini - lång och gänglig och fullständigt bländande - så framstod Carpenter denna kväll. Räkna med att den här unge mannen å det snaraste lägger världen för sina fötter.

torsdag 17 juni 2010

"Violinists don't have congresses..."

"...oh, I'm sorry, they have, they are called competitions"
Juliet White-Smith lockade till skratt i sitt lilla öppningstal vid dagens invigning av den 38:e Internationella Violakongressen i Cincinnati.

Garth Knox hade en oförglömlig recital på onsdagskvällen. Kim Kashkashian medverkade i det avslutande numret.

fredag 11 juni 2010

Tidernas mest späckade

Nu är vi i presentationen framme på eftermiddagen, dag 2 på programmet. Jag inser att jag inte kommer att hinna med mer före avresan. Hittills presenterade är 18 violister. Skulle jag fortsätta på det här viset så skulle det bli 29 stycken till! Alltså en violakongress som presenterar 47 (fyrtiosju) aktiva altfiolutövare. Vilka är det då mer? De jag känner till från förut är Michael Tree, D A Carpenter, Heidi Castleman, Paul Coletti; och så tillkommer då de övriga 25. Mycket spännande ska det bli!

onsdag 9 juni 2010

Är vi klara med det?...

... Inte alls! Hör nu här:

[photo: nove.firenze.it]

Bruno Giuranna, född i Milano 1933, en av grundarna av den berömda ensemblen I Musici. Solist på både violin, viola och viola d'amore. Inledde sin solokarriär redan 1954! Sedan dess regelbundna framträdanden med Berliner Philharmoniker, Concertgebouw Orkest and La Scala-orkestern med bl a Abbado, Giulini, Barbirolli, Muti och Celibidache. Erfaren violaprofessor. President för ESTA, European String Teachers Association. Talrika inspelningar, bl a med Szeryng, Mutter och Rostropovitj. Numera även dirigent. Medverkar på kongressen med två seminarier.


[photo: orient.bowdoin.edu]

Roberto Díaz är rektor för Curtis Institute of Music i Philadelphia och violaprofessor vid samma skola. Tidigare har han bl a varit violastämledare i the National Symphony under Rostropovitj och i Philadelphia Orchestra, 1996-2006. På kongressen får vi höra honom i masterclass och i Schnittkes Monolog.


[photo: members.aon.at]
Kim Kashkashian kräver kanske ingen närmare presentation, som den välkända stjärnviolist hon är. Men ändå: armenisk härkomst, född 1952 i Detroit och uppvuxen där. Studier för Trampler och Tuttle vid Peabody Conservatory. Läraruppdrag i Bloomington, Berlin, Freiburg och Boston i tur och ordning. Kontinuerligt samarbete med samtida komponister som Gubaidulina, Bouchard, Jolas, Penderecki, Harbison, Kurtág, Kancheli, Mansurian och Eötvös. På violakongressen får vi två tillfällen att höra henne spela.

fredag 4 juni 2010

Andra dagens morgon

>
[Photo: DSO]
Matthew Jones är professor i violin och viola vid Royal Welsh College of Music and Drama. På kongressen leder han sessioner i Alexanderteknik.



[photo: secure.cim.edu]
Lynne Ramsay-Irvine, alternerande stämledare i Cleveland Orchestra sedan 1989, på viola förstås. Undervisar vid Cleveland Institute of Music. Hon håller på kongressen seminarium om orkesterlitteraturen. Något slags stämrep kanske; klockan åtta på morgonen!


[photo: www.loc.gov]
Samuel Rhodes har varit medlem i Juilliard-kvartetten i 40 år(!). Hans enorma erfarenhet hoppas vi få del av vid hans masterclass på torsdagsmorgonen. Rhodes är född i New York och studerade en gång i tiden viola hos bl a Walter Trampler.



[photo: www.riax.com]
Atar Arad, amerikansk violist, född i Israel 1945. Tidigare medlem av Cleveland Quartet, mångfaldig prisvinnare i tävlingar, undervisar i Bloomington, tidigare på Eastman. Även komponist. Spelar på en viola av Niccolo Amati. Medverkar på kongressen som jurymedlem och med en kort recital tillsammans med Carol Rodland.


[photo: carolrodland.com]
Carol Rodland, solist, kammarmusiker och lärare. Debuterade som tonåring med Philadelphia Orchestra. Därefter prisvinnare i flera tävlingar. Undervisar på Eastman. Rodland deltar på kongressen som jurymedlem i tävlingen för unga violister samt med en kort recital tillsammans med Atar Arad.