måndag 28 juni 2010

Äras den som äras bör

Att den 38:e internationella violakongressen blev en sådan enorm succé, för det blev den, är i mångt och mycket en enda kvinnas förtjänst. Vi talar om en gigantisk organisatorisk triumf här, ett pärlband av världens ledande violister visar vad de har att erbjuda under fem intensivt koncentrerade dagar. Parallellt med detta pågår en mycket stor instrumentutställning under hela perioden. Kvinnan bakom allt är i detta fall Dr. Catharine Carroll. Dr. Carroll undervisar till vardags just vid denna skola som vi nu lärt känna med det långa namnet University of Cincinnati College Conservatory of Music, där hon tillsammans med sin mentor Masao Kawasaki har en violaklass med 40 studenter! Fyrtio.
Föga överraskande, om man betänker hennes uppenbart enorma arbetskapacitet, är hon samtidigt Chairman of the String Department vid samma skola.
[photo: catharinecarroll.com]

Mina källor ger vid handen ett väloljat samarbete mellan Dr. Carroll och Mr Kawasaki, där doktorn närmast har assistentens klassiska roll som koncentreras på spelteknik, medan Kawasaki sysslar med interpretation. Doktorstiteln tillkom efter en avhandling om vänsterhandens teknik.
Mina, som jag förutsätter, pålitliga källor avslöjar att Catharine Carroll i yngre år hårdsatsade inom idrotten. En skada satte stopp för fortsatt engagemang där och ledde plötsligt in på en helt annan bana: hon började lära altfiol vid sjutton års ålder, utan föregående violinkunnande! Se där en violahjältinna i vår tid; det är bara att buga i ödmjuk beundran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar